Laat talent groeien dankzij dyslexiesoftware

Leerlingen met een lees- of schrijfachterstand hebben recht op gratis voorleessoftware.

Heb jij er recht op?

Wat is dyslexie?

Mensen met dyslexie ondervinden problemen bij lezen en/of spellen. Zelfs na veel oefening blijft het automatiseren van letters naar klanken (lezen) of van klanken naar letters (schrijven) zeer moeilijk. Maar dyslexie is meer dan dat. Het belemmert het dagelijkse leven op school, op het werk of thuis. Daarom is het belangrijk deze stoornis zo vroeg mogelijk te detecteren en aan te pakken.

Ontdek er hier alles over

Hoe pak je dyslexie aan?

De eerste stap is het probleem erkennen. Als je als leerling voelt dat lezen en/of spellen niet vlot gaat, of als je als ouder of leerkracht voelt dat een kind presteert onder het verwachte niveau, ga je hier best zo snel mogelijk mee aan de slag via remediëren en compenseren. Ben je de leeftijd van remediëren en therapie voorbij? Dan kan compenserende software voor jou de oplossing zijn!

Lees er hier alles over

Onze software oplossingen.

Compenserende software biedt ondersteuning bij het lezen, schrijven, begrijpen en studeren. Ieder programma reikt specifieke oplossingen en/of hulpmiddelen aan voor zowel leerlingen, jongeren als volwassenen met dyslexie. Ontdek wat het beste bij je past en vraag je software aan!

Alinea
Alinea Suite

De Alinea Suite omvat verschillende onderdelen zodat op elk platform met compenserende voorleessoftware kan gewerkt worden. Naast de super krachtige woordvoorspeller, ondersteunt deze gebruiksvriendelijke software je bij het lezen, schrijven en studeren in wel 4 talen!

 • Visuele en auditieve ondersteuning
 • Spreekt, voorspelt, corrigeert en ondersteunt
 • Nederlands, Frans, Engels en Duits
 • Software voor Windows PC, Alinea app voor iOS & Android,
 • Browser plugin Web2Speech, Webapp Alinea in de Cloud
Ontdek meer
Kurzweil 3000
Kurzweil 3000

Kurzweil 3000, de meest complete voorleessoftware op de markt, is een alles-in-één programma dat een maximale functionaliteit & toegankelijkheid combineert en dit in 13 talen. Ontplooi je talenten op elke leeftijd.

 • Visuele en auditieve ondersteuning
 • Beste educatieve aanpak
 • Leest luidop in 13 talen
 • Windows PC, Mac, Chromebook, tablet en smartphone
Ontdek meer
WoDy
Gratis voorleessoftware

Elke leerling in het basis- of secundair onderwijs met een attest lees- of schrijfberperking komt in aanmerking voor gratis voorleessoftware. Registreer je op www.adibib.be en maak altijd en overal gebruik van voorleessoftware Alinea of Kurzweil 3000.

 • Voor alle leerlingen van lager en secundair onderwijs met attest
 • Voor leerlingen van het buitengewoon onderwijs
 • Kies voor de Alinea Suite of Kurzweil 3000
 • Gebruik in de klas, thuis of onderweg
Ontdek meer

Kom kennismaken!

Maak kennis met alle dyslexie hulpmiddelen en leer wat voor jou de beste oplossing is. Raadpleeg de Lexima website voor alle data en locaties.

Lexima biedt ook kennismakingssessies en trainingen aan rond de verschillende computerprogramma’s. Hierin leer je hoe je deze software zo efficiënt mogelijk kan gebruiken en hoe deze aan je eigen noden aan te passen. Klik op onderstaande link en krijg een volledig overzicht van de geplande opleidingen.

Bekijk het volledige aanbod

Heb jij recht op gratis voorleessoftware?

Je komt in aanmerking voor gratis voorleessoftware indien je les volgt in het basis- of secundair onderwijs en een geldig attest kan voorleggen. Daarnaast kunnen ook studenten uit opleidingstrajecten Secundair na Secundair (Se-n-Se) of HBO5 Verpleegkunde met een attest de gratis software aanvragen.

Geldige attesten zijn: een attest dyslexie of dyspraxie, een gemotiveerd verslag, een(inschrijvings) verslag type 1 t.e.m. 9 of basisaanbod buitengewoon onderwijs of een ADIBib-attest (uitgeschreven door het CLB).

De doelgroep van voorleessoftware is ruimer dan enkel de dyslectici. De software kan ondersteunend en compenserend ingezet worden voor en door leerlingen met dyslexie, dyspraxie, ASS, visuele beperkingen, auditieve beperkingen, fysieke beperkingen en anderstalige leerlingen.

Voorleessoftware?

De Vlaamse Overheid spreekt van voorleessoftware maar dit is een onderdeel van compenserende software: een schrijf-, lees- en leerondersteuning in één programma. De compenserende (voorlees)software van Sensotec zijn Alinea Suite en Kurzweil 3000.

Lees er hier alles over

Kom jij in aanmerking?

Vraag dan meteen je gratis software aan! Registreer je op www.adibib.be/aanbod/voorleessoftware. Maak een keuze voor het Sensotec product Alinea Suite of Kurzweil 3000 en gebruik de voorleessoftware wanneer je maar wil.

Vraag je gratis software aan

Wil je als volwassene ook gebruik maken van onze software programma’s? Dat kan!

Compenserende software kan een wereld van verschil betekenen voor jou, zowel thuis als op je werk. Wist je trouwens dat je een tussenkomst in de kosten kan aanvragen via de VDAB? Contacteer ons gerust via consulenten@lexima.be voor meer informatie!

Bekijk het aanbod

Hallo, ik ben Tom.

Ik studeer Industriële Wetenschappen en wil daarna landmeter worden. Wetenschappen zijn geen probleem voor mij, lezen jammer genoeg wel. Ik heb dyslexie. Ik gebruik al jarenlang Kurzweil 3000 om teksten te scannen en te laten voorlezen, in verschillende talen. Ook voor het studeren van lessen en het maken van taken en voorbereidingen schakel ik K3000 in. Kurzweil 3000 heeft ervoor gezorgd dat ik alles zelf kan doen. Mijn opdrachten kan ik correct oplossen, dankzij de voorleesfunctie. Bij het instuderen van lessen en het maken van taken win ik tijd.

Tom, 17 jaar

Meer informatie nodig?

Heb je nog meer vragen over dyslexie of een van onze producten? Vul dan het formulier in via onderstaande knop.

Contactformulier