Ontdek Recht op gratis voorleessoftware?
Ontdek Waarvoor kies je?
Ontdek Heb je een attest?
Ontdek Sensotec dyslexieproducten
Recht op gratis voorleessoftware?

leesvoor.vlaanderen

Ben je een leerling in het basis- of secundair onderwijs en kan je een geldig attest lees- en/of schrijfbeperking voorleggen? Dan kom je in aanmerking voor de gratis voorleessoftware die de overheid vanaf 15 november 2017 financiert.

Waarvoor kies je?

Het Sensotec aanbod : Alinea of Kurzweil 3000

Compenserende (voorlees)software kan de belemmeringen die je ervaart door lees- en of spellingproblemen fors doen afnemen. Dankzij een weblicentie in combinatie met een app kan je altijd en overal gebruik maken van voorleessoftware.

De keuze, van de leerling en/of school, voor het Sensotec-product Alinea of Kurzweil 3000 betekent maximale flexibiliteit. Bij Sensotec krijgt de leerling de kans om gratis de mogelijkheden van alle Sensotec dyslexieproducten te ontdekken tot het einde van dit schooljaar. De dyslexieproducten zijn Alinea Pro, Kurzweil 3000, Web2Speech, KNFB Reader Enterprise & Lezergame. Meer informatie over dit productaanbod onderaan deze pagina.

Vraag hier jouw gratis software aan! 

 • Probeer alles uit en kies de voor jou meest geschikte software.
 • Combineer onze software en app's volgens jouw noden.
 • Steeds de nieuwste software.
 • Maak kennis met Kurzweil 3000, de meest complete educatieve software.
 • WoDy gebruiker? Alinea is de nieuwe WoDy met meer opties.
 • Alinea gebruiker? Stap over naar Alinea Pro met een app.
 • Lezergame voor de jongste lezers en anderstaligen.
 • KNFB Reader app voor smartphone en tablet gebruikers met Android en Windows.
 • Speciaal aanbod voor scholen en therapeuten.
Heb je een attest?

Wat is een attest lees- en/of schrijfbeperking?

De doelgroep van voorleessoftware is ruimer dan enkel de dyslectici. De software kan ondersteunend en compenserend ingezet worden voor en door leerlingen met dyslexie, dyspraxie, ASS, visuele beperkingen, fysieke beperkingen en anderstalige leerlingen.

Om aanspraak te kunnen maken op gratis voorleessoftware moet je in het bezit zijn van :

 • een attest van dyslexie of dyspraxie,
 • een gemotiveerd verslag,
 • een (inschrijvings)verslag type 1 t/m 9 of basisaanbod buitengewoon onderwijs,
 • of een ADIBib attest van het CLB.

Dit laatste is een attest voor kinderen die, los van enige diagnose, nood hebben aan digitale schoolboeken of ADIBoeken. Het CLB kan dit attest uitschrijven op basis van een nood of ernstige problemen bij het lezen en/of schrijven. Er is geen specifieke diagnose nodig. Het CLB neemt deze beslissing in samenspraak met de ouders en de school.

Komen niet in aanmerking: cursisten in het volwassenenonderwijs, studenten uit het hoger onderwijs, kinderen en jongeren die thuisonderwijs volgen.

Sensotec dyslexieproducten

Alinea Pro, Kurzweil 3000, Web2Speech, Lezergame, KNFB reader

Alinea Pro is de nieuwe uitgebreide versie van WoDy. Naast een super krachtige woordvoorspeller ondersteunt deze zeer gebruiksvriendelijke software je bij het lezen, schrijven & studeren in 4 talen. Beschikbaar voor Windows PC en als app voor iOS. Heb je een Android of Windows smartphone of tablet? In afwachting van de Alinea app voor Android, bieden wij de leerling tijdelijk de KNFB Reader app aan.

Kurzweil 3000, de meest complete voorleessoftware op de markt, is een alles-in-één programma dat een maximale functionaliteit & toegankelijkheid combineert en dit in 13 talen. Kurzweil biedt een schat aan mogelijkheden om op elke leeftijd je talenten te ontplooien. Beschikbaar voor Windows, Mac, Chrome OS en als app voor iOS en Android.

Web2Speech, de Google Chrome extensie die alle webpagina’s, Google Docs en zelfs de mailtjes in Gmail voorleest. Je logt gewoon in met jou Alinea of Kurzweil 3000 account.

Lezergame is een educatieve game, ontwikkeld in samenwerking met Martine Ceyssens, auteur van “Mijn kind heeft dyslexie”. Lezergame is bedoeld om aanvankelijke, maar ook anderstalige, lezers op een speelse manier extra leestraining te bieden. Leerlingen in het buitengewoon onderwijs kunnen via Lezergame zelfs op latere leeftijd nog een enorme groei realiseren.

KNFB Reader herkent gedrukte teksten en leest voor in heel wat talen. Deze app werd speciaal ontworpen voor blinde en slechtziende personen en geeft sneller en efficiënter dan ooit toegang tot gedrukte teksten. De app is beschikbaar voor iOS, Android en Windows 10.