top of page

Veel gestelde vragen

Kan ik compenserende software op PC, Mac en Chromebook gebruiken?

Je kan de compenserende software van Lexima op elk toestel gebruiken. Alinea Software werkt op Windows en de Kurzweil 3000 software werkt op Windows en Mac. Daarnaast heeft een gebruiker van de software ook toegang tot een webapp, Chrome extensie en app voor iOS en Android.

Kan ik de apps op iOS, Android en Windows gebruiken?

Zowel de Alinea app als Kurzweil Mobile werken op iOS en Android. De beschikbare functies kunnen wel verschillende zijn. Ze lezen echter wel elke tekst voor. Daarnaast is de webapp via elk platform beschikbaar.

Wat zijn ADIBoeken?

ADIBoeken zijn digitale versies van de papieren schoolboeken voor het (buitengewoon) basis en secundair onderwijs. Het zijn zowel handboeken als werkboeken. Ze zijn gratis beschikbaar voor leerlingen met lees- en/of schrijfproblemen. Je ziet op de computer alles wat in het gedrukte boek staat. Je gebruikt de voorleesfunctie van compenserende software om tegelijk te lezen en luisteren naar de tekst. Daarnaast kan je de boeken ook zelf invullen.

Hoe kan ik een attest aanvragen om in aanmerking te komen voor de gratis voorleessoftware?

Enerzijds heb je de officiële attesten via de artsen zoals een attest dyslexie, attest dyspraxie, GON of gemotiveerd verslag, verslag buitengewoon onderwijs type 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 of basisaanbod. Sommige leerlingen hebben geen dergelijk attest, maar hebben wel ernstige lees- en/of schrijfproblemen. Daarom kan je ook een ADIBib-attest aanvragen bij het CLB dat samenwerkt met de school. Overleg best met de zorgleerkracht welke informatie je aan het CLB moet doorgeven.

Hoe kan compenserende software op school het beste ingezet worden?

Dat hangt van verschillende factoren af. Hoeveel leerlingen met lees- en/of schrijfproblemen zitten er in de klas? Zijn er veel anderstaligen ? Compenserende software kan ingezet worden om teksten en toetsen te laten voorlezen en invullen, maar kan bijvoorbeeld ook ingezet worden bij het aanleren van vreemde talen.

Om de inzet van compenserende software tot een succes te maken is het aangewezen een plan van aanpak te hebben. Van een dyslexiebeleid, training voor de leerkracht, technische installaties tot een werkgroep die regelmatig samen komt. Om alles goed te implementeren helpen de consulenten van Lexima je graag. Aarzel dus niet om contact op te nemen.

Hoe maak ik mijn digitale boekentas klaar voor een optimaal gebruik in Kurzweil 3000?

Je kunt het gebruik van ADIBoeken in combinatie met compenserende software best vergelijken met een digitale boekentas. Er worden dus best enkele stappen doorlopen aan de start van het schooljaar voor een optimaal gebruik van de Adibib-boeken in Kurzweil 3000. Met een Kurzweil vaardigheidstraining krijg je de nodige bagage om dit aan te pakken.

Kan de software veilig gebruikt worden tijdens testen en examens?

Onze compenserende softwarepakketten bieden de mogelijkheid om volledige onderdelen of aparte functies te blokkeren en deze met een paswoord te beveiligen. Lees hier meer informatie.

Wat is OCR?

OCR staat voor ‘Optical Character Recognition’ of kortweg ‘tekstherkenning’. Het is een techniek om de tekst uit een afbeelding om te zetten naar bewerkbare tekst. OCR-software wordt gebruikt om tekst op papier of een afbeelding om te zetten naar een digitale versie. De tekst wordt eerst gescand en herkend als afbeelding of pdf-document. Vervolgens herkent OCR-software letters, cijfers en leestekens uit het beeld op pixelniveau. Zo krijg je een bewerkbaar document. De tekst wordt dan met behulp van compenserende software voorgelezen.

Wat zijn KES bestanden?

KES is het bestandstype waar Kurzweil 3000 mee werkt. Door een document (een scan van een gedrukte tekst, een tekst in een tekstverwerkingsprogramma, een internetpagina,…) om te zetten naar KES, kun je het in K3000 lezen, bewerken, er notities op aanbrengen en het gebruiken om te studeren.

Best practices

Om het programma optimaal te gebruiken en de verschillende functies onder de knie te krijgen neem je best even deze tutorials door. Het zal je alvast een jumpstart geven.

Meer informatie nodig?

Heb je nog meer vragen over dyslexie of een van onze producten? Vul dan het formulier in via onderstaande knop.

bottom of page