top of page
Redactie Dyslexie.be

Als ouder thuiswerken en je kinderen begeleiden, hier enkele tips en handige tools?

Allemaal goed en wel, maar hoe pak je dat aan? Hoe combineer je én werken voor het werk én je kinderen begeleiden en opvolgen? We krijgen heel wat tips. Teveel om de bomen door het bos nog te zien. Hieronder lijsten we ze even op…


 


Wat onthouden we uit de vele algemene tips?


Je rolt van de ene online meeting in de volgende vergadering. Tussen al dat online vergaderen en de vele extra mails probeer je niet alleen nog wat te werken, maar er ook te zijn voor je kinderen. En sommige kinderen hebben, door lees- en leerproblemen, nu eenmaal heel wat begeleiding nodig. Je kan wel extra zorg, bijles en logo raadplegen, maar dat is niet altijd even evident en past ook niet altijd in de planning.


Een dooddoener van een tip, maar wel een efficiënte: breng structuur aan in je dag en maak daar duidelijke afspraken over binnen het gezin, ook over meehelpen in het huishouden. Schooldagen sluiten best zo nauw mogelijk aan bij de oude routines. Probeer je aan die structuur en afspraken te houden, maar niet maniakaal. Wees vooral niet bang bij te sturen waar nodig.


Veel hangt af van de leeftijd van de kinderen. Terwijl de jongste meer aandacht nodig hebben, kunnen oudere kinderen zich al vrij goed zelfstandig bezig houden. Tip voor de jongsten: werk met “moetjes” en “magjes”, net zoals bij juf of meester. Bouw creatieve en ontspannende momenten in, ook voor jezelf. Weten je kids niet wat gedaan? Zet ze gerust zelf aan het denken hoe ze dat kunnen invullen.

Op tijd en stond de benen strekken, samen of apart, dat doet ook echt deugd. Spanning ebt zo weg. Geen inspiratie? Niet erg, een gewone wandeling in de buitenlucht, meer hoeft dat niet te zijn. Of maak je keuze uit de vele beweegtips en challenges van de juf/meester of de lokale gym, enz.


Wat nu met al die digitale tools?


Wel, die kunnen echt wel wat werk uit handen nemen. Met de schoolsoftware (Smartschool, Gimme, …) ben je wellicht wel vertrouwd, maar er bestaat heel wat meer. Er zijn een tal van goede tools die we je graag meegeven. We bespreken hieronder een aantal tools die vindt op onze website.


Zit je kind in het 1ste leerjaar, dan komt lezen op nummer 1. Dat hier iemand een beetje bij moet helpen, daar kun je niet onder uit. Met de leessoftware Bouw! zal je zesjarige geen leesachterstand oplopen tijdens het thuiszitten. En je kan even goed een oudere broer of zus inschakelen als begeleiding. Drie maal per week 15 minuutjes, dat zou een mooie start zijn. Dit programma is trouwens ook heel geschikt voor kinderen uit de 3de kleuterklas. 


Ook een aanrader voor kinderen vanaf het eerste leerjaar is de leessoftware Lezergame. Deze educatieve game biedt op speelse wijze extra leestraining. Heb je een iets oudere moeilijke lezer in huis? Dan zal deze game ook motiveren tot meer en beter lezen. Na een korte instructie kan je kind hier vrij snel zelf mee aan de slag.

Vanaf het 2de leerjaar, tot en met ruim 2de middelbaar, is de spellingsoftware BLOON een handige en vooral verrijkende tool. Zeker als je kind een beelddenker is (dus graag visueel werkt) is de BLOON methode (Bekijken, Lezen, Onthouden, Opschrijven, Nakijken) heel effectief om beter te leren spellen. Je kunt school- of eigen woordenlijsten (ook Frans of Engels) opladen en ermee aan de slag gaan.


En de handige tool die je ongetwijfeld heel wat printpapier zal besparen, is Alinea Online. Dit software pakket bestaat uit 2 onderdelen:


1) de Alinea webapp waarbinnen je PDF’s kan openen, tekst laat voorlezen, moeilijke woorden opzoekt of vertaalt, tekst markeert en samenvat of er notities en tekens in aanbrengt, enz.


2) de Web2Speech Chrome extensie waarmee je teksten op webpagina’s laat voorlezen, moeilijke woorden opzoekt of vertaalt, tekst markeert en samenvat.

Voor leerlingen met leesproblemen is Alinea Online het ideale hulpmiddel om zelfstandig taken aan te pakken. Nieuwsbegrip teksten doorspitten en de invulbladen maken? Dat lukt dankzij de voorleesfunctie, de meeleesbalk en de unieke woordvoorspeller en spellingcorrectie!


Veel digitale tools veronderstellen wel de beschikbaarheid van een PC, laptop of tablet. Maak afspraken wie deze wanneer kan gebruiken. Zorg er bovendien voor dat ze goed gebruikt worden. Bij werken aan een PC of laptop, staat het scherm bijv. best op ooghoogte van de gebruiker. Ook voor lezen op de tablet gaan we er goed bij zitten. Heb je voldoende schermen in huis, dan kun je jouw kind ook naast jou aan de slag zetten met één van die digitale tools.


Comments


bottom of page